Materialval

Merparten av produkterna utgår från monofil, homogen tråd men även med multifil tråd (tvinnad av flera tunna trådar) eller nålfilt.

Välj polymerer som polyamid, polyester, polypropen, ett flertal fluorkarboner eller vid tuffa betingelser PEEK. Skulle inte syntetisk duk klara kraven finns metallduk att tillgå. Dessutom dukar som är antistatiska. Vad som till sist avgör materialvalet på duken är det som bäst passar funktionen.

Finare än ett hårstrå

Bigman har tillgång till den expertis som krävs för att erbjuda våra kunder den rätta lösningen för varje applikation.

Vi erbjuder filter med så små maskor som en mikron (1/1000) och upp till fem millimeter. Vävda med trådar som är tunna som 1/3-del av ett hårstrå - och grova upp till 1mm i tjocklek.

Metalldukar med maskor från 25mikron och uppåt i företrädesvis rostfritt stål erbjuds men även andra legeringar är tillgängliga.

Graf som visar egenskaper för olika syntetmaterial

Kemisk motståndskraft

Det yttre betingelserna påverkar polymerer olika. Vissa material passar bättre för låga Ph-värden, andra för höga. Här har vi alla möjligheter. Polyamiderna tål bättre alkalier och polyester är bättre för syror. Polypropen täcker i stort sett hela området men har andra begränsningar. Teflonduk, ETFE eller PTFE men numera även PEEK, har anmärkningsvärt god motståndskraft mot de flesta kemikalier. Se diagrammet!

Temperaturer

Nya syntetiska filter står emot varaktiga temperaturer upp till 250°C, exv PEEK. De vanliga polyamiderna (t.ex nylon) tål 110°C, polyester något mer eller ca 150°C, men även inom vissa Ph-gränser.

Polypropen (PP) är begränsad till ca 90°C men har en bättre kemisk motståndskraft.

Se diagrammet!

Bigman AB

Evenemangsgatan 31

SE- 169 79 Solna

Sweden

 

Tel:    +46 (0)8 564 373 70

Fax:  +46 (0)8 564 373 79

mail@bigman.se